Willem Jellema is donateur van het eerste uur. We vroegen hem naar zijn motivatie om donateur te worden en tips voor onze stichting.
Naam: Willem Jellema
Leeftijd: 37
Woonplaats: Rotterdam
Werkzaam als: portefeuillemanager bij Robeco
Donateur sinds: 2008
Waarom ben je destijds donateur geworden van Equal Education?
“Ik ken de huidige penningmeester Jan van mijn studie en via hem ook Sander en Viola, die ik later tijdens een reis in Zuid-Oost-Azië nog beter leerde kennen. Toen zij mij vertelden over hun eerste project voor gelijke onderwijskansen in Brazilië, was ik erg enthousiast. Ik vond dat een erg mooi doel. En dan helpt het ook als je de mensen kent die erachter zitten.”
Wat sprak je aan het project aan?
“Dat mensen zelf in staat worden gesteld om hun toekomst op te bouwen.”
Een paar jaar geleden heeft Equal Education de focus verlegd van Brazilië naar Ethiopië. Want vond je van die verandering?
“Ik vond het eerst wel een verrassende stap, want het is ineens een heel ander deel van de wereld en een andere doelgroep. Maar ze hebben het goed onderbouwd en uitgelegd.
Met Brazilië ging het op dat moment een stuk beter, dus ik begreep wel dat ze hun aandacht verlegden naar een plek waar de nood wellicht wat hoger lag en waar ze nóg meer het verschil konden maken. Ik vind het goed dat ze erover nadenken hoe ze op een betere manier hun doel kunnen bereiken. En Ethiopië is ook een hele goede bestemming.”
Heb jezelf een bepaalde affiniteit met onderwijs?
“Tijdens mijn reizen in Zuid-Oost-Azië kwam ik op een gegeven moment terecht in het arme deel van Thailand waar een vrijwilligersproject liep dat kinderen op een leuke en enthousiaste manier Engels leerde. Daar heb ik toen een paar maanden in meegedraaid en dat vond ik erg mooi om te doen. Engels is daar erg belangrijk voor de toeristenindustrie en zo konden we de kinderen echt helpen met hun latere carrière.”
Je hebt zelf econometrie gestudeerd. Speelt dat ook mee? Dat je anderen ook goed onderwijs gunt?
“Ik ben me er wel regelmatig bewust van dat ik het geluk heb gehad dat ik hier een goede opleiding heb kunnen volgen, waardoor ik nu een hele mooi baan heb en me nergens zorgen over hoef te maken. Daardoor weet ik hoe belangrijk goed onderwijs is en vind ik jullie project ook zo waardevol.”
Heb je nog bepaalde verwachtingen van ons project?
“Inhoudelijk niet. Wel vind ik het leuk om er wat meer over te horen. Ik snap dat jullie het naast jullie werk doen en ik vind het belangrijk dat alle aandacht vooral naar het project zelf gaat. Maar ik vind het wel leuk om af en toe wat te horen. Een tijd geleden gaven jullie een presentatie over het project tijdens de wijnproeverij. Dat vond ik erg interessant. Het hoeft allemaal niet vaak, maar ik blijf graag op de hoogte. Een nieuwsbrief paar keer per jaar is al leuk.”
Zou je ook meer willen horen over hoe het met de scholieren zelf gaat?
“Ja, het lijkt me erg leuk om eens een interview met ze te lezen. Het zou ook leuk zijn om dat misschien breder te trekken in de toekomst. Dat ze later als student een deel van hun studie hier volgen of een stage en dat je ze zo binnen je netwerk houdt. Het lijkt me ook leuk om te horen hoe het me ze gaat als ze eenmaal op de universiteit zitten, al snap ik dat het best lastig is om dat ook nog te blijven volgen.”
We zijn nog altijd op zoek naar nieuwe donateurs om ons project groter te maken. Kun jij in het kort uitleggen waarom mensen donateur van Equal Education moeten worden?
“Het is een goed initiatief waarbij de arme bevolking direct en structureel wordt geholpen. Equal Education helpt mensen niet gewoon om uit de problemen te komen, maar stelt mensen in staat om zélf uit de problemen te komen en een nieuwe stap te maken in hun leven. Het lijkt misschien een klein project, maar met dit soort projecten kun je wel echt het verschil maken.”
Heb je nog een tip voor ons om meer donateurs te werven?
“Ik vind die events die jullie organiseren erg goed. Zoals fietsen en wijnproeven. Blijven doen dus en proberen zoveel mogelijk mensen uit te nodigen via Facebook, LinkedIn of via bestaande donateurs.”