Zoals je misschien uit de media hebt vernomen heeft de Ethiopisch premier Abiy Ahmedis deze week de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Sinds hij in 2018 aan de macht kwam heeft Abiy zich ingezet voor vrede in de regio. In samenwerking met de president van Eritrea, Isias Afwerki werkte hij aan een overeenkomst die in juli en september werd ondertekend.
Het Nobelprijscomité benadrukt dat de prijs ook bedoeld is als erkenning voor alle betrokken partijen en spreekt de hoop uit dat het vredesverdrag een positieve verandering zal brengen voor alle bevolkingsgroepen in de regio. Dat is wat Equal Education en haar sponsors ook hopen, dus voor ons is dit een fantastisch gebaar die hopelijk veel goeds gaat brengen in de verdere stabiliteit.
Een citaat uit de Volkskrant:
“Abiy’s hervormingen waren amper bij te benen na zijn start als premier, in april 2018. Hij nam direct het initiatief. Politieke gevangenen in het lange tijd zo repressieve Ethiopië kwamen vrij. Ballingen konden terugkeren. Oppositiegroepen kregen meer ruimte. Abiy kwam, zag en overwon, zo leek het, met zijn jeugdige en energieke uitstraling.
…
De frisse wind moest ook gaan waaien door de staatsgeleide economie van Ethiopië, waar de marxistische geest uit de Koude Oorlog nog rondwaarde. Liberalisering is Abiy’s credo. Hij bepleit gedeeltelijke privatisering van staatsfirma’s in strategische sectoren zoals de telecom en het bankwezen. In deze strategische sectoren zijn voor het eerst buitenlandse investeerders welkom. Banen scheppen is belangrijk in Ethiopië, een land met meer dan 100 miljoen mensen.”
Uiteraard is alles in perspectief, want ook in Ethiopië is er veel onrust geweest het afgelopen jaar. Wederom een deel vanuit de Volkskrant:
“Sinds zijn aantreden grijpen namelijk lokale spelers de toegenomen politieke bewegingsruimte aan ten behoeve van hun eigen agenda’s – met geweld. Op deelstaatniveau maakt Ethiopië steeds meer confrontaties mee.“
Aangezien dit in heel Ethiopië geldt, worden de meisjes vanuit het project van Equal Education hier ook mee geconfronteerd.
En deze week kwam er nog kritiek vanuit de Verenigde Naties. Uit Het Parool:
“Maandag nog (9 december) riepen de Verenigde Naties de regering van Abiy op om een einde te maken aan de praktijk dat staatsmaatschappij Ethio Telecom het internet te pas en te onpas afsluit.
Ook Abiy’s plan om ‘haatzaaien’ aan banden te leggen, stuit op kritiek. De VN wil dat Addis Abeba zijn wetsvoorstel aanpast, om zo de vrijheid van meningsuiting in Ethiopië te waarborgen. Juist de toestand van dat basisrecht in Ethiopië was een belangrijke reden dat de premier in oktober onderscheiden werd.”
We blijven het nieuws in Ethiopië volgen.